Ми опублікували річний звіт про діяльність Асоціації журналістів “Новомедіа”. Одним абзацем – про кожну подію. Подібний огляд публікуємо щороку. Отже, кому цікаво – до вашої уваги довгий текст. А якщо є бажання отримати детальну інформацію по кожній події з фотографіями чи відео – це на офіційному сайті

На початку 2011 року вебсайт Асоціації “Новомедіа” запрацював трьома мовами:україномовна офіційна сторінка (базова), англомовна версія та російськомовна версія сайту.

Асоціація журналістів “Новомедіа” випустила свій презентаційний проспект в друкованому та електронному вигляді трьома мовами: українською, російською й англійською. На відміну від щорічних бюлетенів Асоціації, де містяться корпоративні новини, цей проспект містить основну інформацію про створення Асоціації, про її цілі, включає статистику виконаної роботи та розповідає як можна стати членом Асоціації. Скачати електронні версії можна тут:

Українська

Російська

Англійська

В січні член правління Асоціації, президент InVictory Media – Сергій Вельбовець здійснив робочу поїздку по церквах Атланти (США), де виступив перед прихожанами та провів зустрічі зі служителями де ділився досвідом, як церквам сьогодні використовувати комунікаційні технології, щоб ефективно доносити Євангеліє.

Асоціація “Новомедіа” провела лотерею для обрання щасливчика з правом участі в інтенсивному курсі “Створення газети і журналу від Адо Я”, який відбувся пізніше, без реєстраційного внеску. Протягом кількох днів близько двадцяти охочих подали свої заявки про участь у лотереї. У понеділок ввечері відбувся розіграш – переможцем стала Олена Андрющенко, дизайнер з Мелітополя. Визначення переможця можна було подивитися в прямій трансляції в Інтернеті. Розіграш у прямому ефірі проводила Тетяна Пінчук, адміністратор Асоціації “Новомедіа”.

У понеділок 31 січня відбувся “вечір відкритих дверей” Асоціації “Новомедіа”. Окрім київської команди “Новомедіа” запрошувалися всі зацікавлені у розвитку Асоціації люди. За чашкою чаю гості змогли ближче познайомитися з новомедійниками, докладніше дізнатися про плани роботи на 2011 рік, а також подумати про співпрацю та майбутні спільні проекти.

Екстремальний курс “Створення газети і журналу від А до Я” під керівництвом майстрів “Новомедіа” пройшов 2-5 лютого в Києві. Курс відвідали 26 ентузіастів з України, Молдови, Росії та Білорусі. Учасники опановували основи журналістики, редагування, маркетингу, реклами, та дизайну. Атмосферу справжньої редакції учасники семінару відчули вже на другий день. Новачків розділили на дві групи. Однією керувала Зоя Нікітюк, а другою – Світлана Кучеренко. Учасники писали, вичитували, брали інтерв’ю, виїжджали на різні зустрічі. У призначений термін на світ з’явилися газети “Не верю!” і “Папина газета”.

15 лютого до Видавничо-поліграфічного інституту при Національному Технічному Університеті України КПІ завітав президент Асоціації “Новомедіа” Руслан Кухарчук. Послухати досвідченого журналіста зібралось близько шістдесяти студентів різних курсів факультету “Видавнича справа та редагування”. Організатором зустрічі була новомедійниця, випускниця цього інституту Ольга Бідненко. Студенти прослухали дві лекції та охоче ставили питання лектору. Наприкінці студентам залишили інформаційні проспекти Асоціації “Новомедіа”, а завідувач кафедри Ольга Володимирівна Тріщук висловила щиру подяку за цікаву доповідь.

16 лютого Руслан Кухарчук завітав до двох університетів в Запоріжжі. В Класичному приватному університеті (КПУ) зібралися близько півсотні студентів різних курсів. Він озвучив головні вади у медійних матеріалах, які стосуються теми церкви і християнства. Потім був інтерактив – студенти могли висловлювати свою думку та ставити питання. Цього ж дня президент “Новомедіа” зустрівся зі студентами і професорсько-викладацьким складом Запорізького національного університету (ЗНУ). Русланові на пам’ять подарували ювілейне видання про Запорізький національний університет, побажали вдачі, натхнення та реалізації поставлених задач. Наприкінці семінарів студентам обох вишів роздали інформаційні проспекти Асоціації “Новомедіа”.

Приїзд президента “Новомедіа” до Запоріжжя зацікавив не лише студентів-журналістів, а й журналістів практикуючих. Місцевий телеканал “Алекс” зробив репортаж про візит новомедійників. Присутні були й знімальні групи каналу “ТВ-5” і продакшн-студії “Альфа-новини”.

З 26 лютого по 1 березня в американському місті Нешвіль (штат Теннессі) тривала міжнародна конференція National Religious Broadcasters. Це – найбільший у світі релігійний медійний форум. Цього разу сюди з’їхалися близько двох тисяч людей – зі Сполучених Штатів та інших країн світу. “Новомедіа” представляв голова Асоціації – Руслан Кухарчук.

У суботу, 6 березня, Руслан Кухарчук на запрошення Slavic Pentecostal Church у Рочестері (штат Нью-Йорк) провів навчальний медіа-курс. Програма складалася з таких тем: PR для церков та релігійних організацій, інформаційний відділ церкви, журналістика у різних типах ЗМІ, громадянська журналістика. Пастор церкви Григорій Касап підтвердив, що досвід журналіста був дуже корисним для їх церкви.

Семінар зі створення та роботи інформаційного відділу церкви проходив 10-11 березня у центральній баптистській церкві Києва “Будинок Євангелія”. Ініціатором виступила Київська Єврейська Месіанська Громада (КЕМГ) спільно з Асоціацією “Новомедіа”. З новомедійних спікерів були: Руслан Кухарчук – журналіст, редактор, телеведучий, президент Асоціації “Новомедіа”; Денис Семенюк – керівник і адміністратор інтернет-порталу PROBOGA.COM; Володимир Федощук, блогер, директор компанії у сфері промислової автоматизації; Марічка Галюк – PR-менеджер; Зоя Нікітюк – головний редактор видань мережі клубів для жінок “Fitcurves” і корпоративного видання “Здорова сім’я”.

7 квітня президент Асоціації журналістів “Новомедіа” Руслан Кухарчук та ведучий програми “Час новин” на 5 каналі Андрій Макаренко провели майстер-клас для студентів факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Кількість охочих перейняти досвід професійних медійників перевищила сотню. Центральною темою семінару була “Релігійна тематика у світських ЗМІ”. Та не лише студенти мали змогу відвідати майстер-клас у ЛНУ ім. І. Франка. Візитом гостей з Києва зацікавились і журналісти місцевої телерадіокомпанії “Люкс”, які також побували на зустрічі і відзняли тематичний сюжетний матеріал.

З 16 по 17 квітня в Києві більше двадцяти учасників пройшли навчальний курс “Створення радіопрограми від А до Я”. Серед них – мешканці різних регіонів України і гості з Естонії. Цей курс був першим спільним проектом Асоціації журналістів “Новомедіа” та “Радіо Марія” в Україні. Умовно весь семінар можна було поділити на дві частини – теоретичну і практичну. Наприкінці заходу учні створили чотири радіопрограми. Також журналісти та волонтери отримали сертифікат про успішне проходження курсу “Створення радіопрограми від А до Я” від Асоціації “Новомедіа” та “Радіо Марія” в Україні.

Юлія Банкова, журналістка телеканалу TVi, одна з учасниць руху “Стоп цензурі!”, 18 квітня на професійному клубі “Новомедіа” розповідала про ситуацію з тиском на журналістів в Україні. Гостя згадала кілька подібних кричущих випадків, внаслідок яких журналістам довелося шукати інше місце роботи. Учасники профі-клубу переглянули світлини з фотопроекту “Под PRESSом” -виставки, що проходить у різних містах України, та охоче спілкувалися з гостею.

Наприкінці квітня розпочалась інформаційна кампанія і проведення презентацій Асоціації “Новомедіа” в Україні та країнах СНД. Ця кампанія мала дві мети. По-перше, залучення медійників-християн до благовістя в засобах масової інформації, по-друге, інформування про Асоціацію “Новомедіа”. Після закінчення кампанії підбито підсумки: проведено 16 презентацій у 13 містах країни, в 12 церквах, в 3 навчальних закладах і на одному з’їзді пасторів.

16 травня пройшла щомісячна зустріч професійного клубу “Новомедіа”. Цього разу досвідом своєї багаторічної роботи на телебаченні ділилась продюсер програми “Світло” Тетяна Біла (1-ий Національний). Послухати про цікаві будні керівника багатьох телевізійних проектів зібрались близько тридцяти чоловік – працівників мас-медіа, студентів профільних вузів. Основна доповідь та подальша дискусія були присвячені темі “Як створювати телевізійну програму”.

17 травня зустріч з майбутніми медійниками пройшла в Рівному в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені академіка С. Дем’янчука. Руслан Кухарчук, президент Асоціації “Новомедіа”, провів спецкурси для студентів факультету журналістики. Послухати виступ гостя з Києва зібралися понад 60 студентів. У програмі зустрічі було дві теми – “Висвітлення релігійної тематики у світських ЗМІ” та “Громадянська журналістика і блогосфера”. Також в рамках візиту пройшла прес-конференція голови “Новомедіа”, на якій говорилося про громадянську журналістику, перспективи існування друкованих ЗМІ, Інтернет-тренди. Також Кухарчук розповів про роботу “Новомедіа”, наголосивши, що головною метою є налагодження стосунків між різними релігійними конфесіями та засобами масової інформації.

11 червня в Києві Асоціація провела “Новомедіа-Карусель”. Це новий формат тренінгів: конференція, під час якої 8 спікерів розкрили 8 актуальних тем для журналістів-християн. Були такі теми: “Як зробити фотокадр таким, щоб його полюбили”, “Висвітлення релігійної тематики в ЗМІ”, “Мовні казуси”, “Медіа-благовістя”, “Практичні поради журналістам з налагодження професійних відносин з політиками”, “Креативні ідеї для інформаційного відділу церкви: нестандартний набір інструментів”, “Реаліті-шоу: створення і вибір головного героя”, “Проведення інформаційної кампанії за допомогою блогів”.

У червнi в Пущі-Водиці пройшла сьома конференція “Християнство онлайн” від “Новомедіа”. Спікерами конференції стали професіонали в своїй галузі: веб-дизайнери, розробники сайтів, програмісти, блогери та відеожурналісти. Учасниками стали автори і адміністратори сайтів, журналiсти, редактори друкованих ЗМІ, фотокори та відеооператори з України, Росії та Ізраїлю. Семінари були поділені на три потоки: технічний, практичний та ідеологічний. Важливою частиною зустрічі став також лінч представлених на конкурс сайтів. Учасники, які висловили бажання, щоб їх проект був винесений на загальне тестування, подавали заявки, а потім експерти ретельно аналізували сайти.

Завершився п’ятий конкурс християнських сайтів. Переможців оголошено окремо: за “народною” думкою і за результатами експертної оцінки. У 2011 році кількість конкурсантів перевищила 300 сайтів. Третина з них – це традиційно церковні сайти, тому в номінації “Церкви” точилася найбільш серйозна боротьба за перше місце. Народне голосування проводили, використовуючи соціальні мережі. Перемагав сайт, який набрав найбільшу кількість балів у всіх соціальних мережах. Переможці тут: http://novomedia.ua/node/1456

Руслан Кухарчук, президент Асоціації “Новомедіа”, провів півторатижневий медіа-курс у Сполучених Штатах Америки. Професійне навчання відбувалося у Рочестері (штат Нью-Йорк) і тривало з 14 до 23 липня. Більш як півсотні слухачів з різних штатів пройшли спецкурс. Освітній блок з медіа-тематики став частиною двомісячної навчальної програми в літній біблійній школі, яка відбувається на східному узбережжі США регулярно. Після теоретичної частини Руслан Кухарчук провів зі студентами практикум. Це було ток-шоу, де студенти мали за допомогою світських (соціальних, медичних, етнокультурних) аргументів захистити християнський погляд на проблематику абортів, гомосексуалізму та евтаназії.

5 серпня новомедійники (Світлана Кучеренко, Валентина Крицька, Зоя Нікітюк) провели майстер-класи з медіа на молодіжному фестивалі “Поринь у глибину” у Хмельницькому. Зібралися близько 30-ти молодих людей, бажаючих отримати відповіді на свої питання, віднайти знання і почути поради професійних журналістів. Серед слухачів були журналісти, що вже практикують, люди, відповідальні за інформаційне служіння в своїй церкві, а також звичайні користувачі Інтернет та соціальних мереж.

15 серпня на професійному клубі від Асоціації “Новомедіа” була присутня декан відеошколи “Zoom” Олена Ліпейкіна. Вона розповідала про те, як зняти відеоролик на соціальну тематику. Близько двадцяти новомедійників зібрались послухати досвідченого режисера та сценариста. Вони з гостею розмірковували над можливими темами для висвітлення їх у своїй журналістській практиці.

17 жовтня відбулася чергова зустріч професійного клубу Асоціації “Новомедіа”. Багаторічним досвідом роботи у сфері християнської та світської журналістики ділилась з учасниками редактор, історик, педагог та директор інформаційного агентства AlfaPRESS Олена Мокренчук. “Синергетика в журналістиці або Один у полі не воїн” – такою була тема клубу. Спікер розповідала, що можна зробити в медіа-просторі, об’єднавшись.

4 листопада організатори, партнери та члени журі конкурсу соціального відео “Любов – це…” обирали фіналістів. Під час зустрічі було відібрано 13 робіт, які будуть змагатись за головний приз конкурсу – фліп-камеру від головних партнерів заходу – молодіжного проекту “На грани”. Нагадаємо, що на початку вересня Асоціація журналістів “Новомедіа” оприлюднила умови конкурсу. За цей час близько 40 відеоробіт змогли потрапити на розгляд журі. Усі роботи фіналістів можна переглянути на сайті: http://www.youtube.com/user/konkursnovomedia.

18, 19 і 20 листопада в столиці України проходив Міжнародний форум “Новомедіа”. До Києва приїхали понад триста медіа-працівників з України, Росії, Молдови, Білорусі, Польщі, Казахстану, Киргизстану. Звук і світло, екрани та 5-метрові банери, зйомка на 7 камер, прямі ефіри, семінари та презентації, ток-шоу та конкурси – все було підпорядковано одній місії. Головна мета – спонукати плідний діалог світських і християнських журналістів про те, як зробити ЗМІ засобом служіння суспільству та інструментом затвердження вічних цінностей. Більш докладно про окремi лекції та заходи ви можете прочитати в новинах на сайті Міжнародного форуму “Новомедіа” – novomediaforum.org.

На “Медіасимпозіумi-2011” у Санкт-Петербурзі на запрошення президента телеканалу ТБН Ігоря Нікітіна виступив Руслан Кухарчук, президент Асоціації журналістів “Новомедіа”. Під час свого семінару він торкнувся важливої теми взаємодії християнських і світських ЗМІ. Він розповів про необхідність донести до світських ЗМІ в наших країнах думки про те, що християнська тематика – це не релігійна пропаганда, а відображення однієї зі сторін діяльності людини.

22 грудня завершилася Школа “Новий журналіст”, що тривала три місяці. Навчання пройшли 15 студентів. Вони прослухали більше 40 лекцій, а також виконували практичні завдання. Наприкінці студенти склали іспит за пройденим матеріалом та отримали свідоцтва про успішне закінчення Школи. Також у програмі Школи передбачалася екскурсія до Асоціації “Еммануїл”, де майбутні журналісти поринули в атмосферу медіа-виробництва. Серед спікерів – фахівці з медіа. З них від “Новомедіа” – Ольга Бідненко, Любов Гасанова, Влад Сила, Оксана Тупальська, Світлана Кучеренко, Руслан Кухарчук.

19 грудня спеціальним гостем профі-клубу “Новомедіа” став викладач “Школи красномовства” Олександр Зайома. Він з радістю поділився зі слухачами секретами логіки та структури публічних виступів. Учасникам клубу довелося виконувати практичні завдання. Також вони ставили питання Олександру. З відповідей дізналися, як впоратися з хвилюванням перед промовою, який колір костюма може назавжди зіпсувати враження про оратора і коли зайва емоційність може нашкодити. Наприкінці зустрічі від імені Асоціації “Новомедіа” викладачеві вручили книгу та сувенір і домовилися про подальшу співпрацю.

Також за 2011 рік було проведено десятки робочих груп з планування та проведення заходів “Новомедіа”, майстер-класів та зустрічей клубу вебмастерів. Серед спікерів – Денис Семенюк (голова інтернет-департаменту “Новомедіа), Павло Чернявський, Андрій Яковенко, Ольга Кулік, Володимир Федощук, Тарас Омельченко, Світлана Кучеренко та ін.

У 2011 році було надруковано інформаційні бюлетені під час проведення Форуму, календарики на 2012 рік, зроблені ручки та чашки iз символікою Форуму “Новомедіа”.

2011 року до Новомедіа” приєднались 25 членів.

Корисні посилання:

Огляд діяльності “Новомедіа” – 2007 http://novomedia.ua/node/717

Огляд діяльності “Новомедіа” – 2008 http://novomedia.ua/node/887

Огляд діяльності “Новомедіа” – 2009 http://novomedia.ua/node/1204

Огляд діяльності “Новомедіа” – 2010 http://novomedia.ua/node/1388

Вся детальна інформація з докладним описом перерахованих вище подій знаходиться на офіційному сайті Асоціації “Новомедіа”- http://www.novomedia.ua

Ви також можете завантажити випуски інформаційних бюлетенів “Новомедіа”:

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin_01_2005.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin2.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin3.pdf

http://novomedia.org/uploads/nm_4_2006_print.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_buluten_05_2007_web.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_buluten_06_2008.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin7.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin_08_2009.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin_09_2009.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_buluten_10_2010.pdf

Неофіційна частина: Медіа-активність окремих членів “Новомедіа”

Юрій Кузьменко і Максим Балаклицький провели навчальні семінари для громадських інформаційників на Східно-Дніпровській конференції церков АСД: 16 січня – Запоріжжя, 23 січня – Дніпропетровськ, 30 січня – Харків. Також Максим Балаклицький випустив докторську монографію про протестантськi ЗМІ незалежної України. 26 січня в Києві він провів семінар “Методика проведення інтерв’ю”, брав участь у трьох світських конференціях, двох “круглих столах”, трьох адвентистських і міжконфесійних конференціях з християнської журналістики.

Олеся Дмитрієва написала розповідь, яку опублікував журнал “Християнська родина”,

з командою телестудії при церкві у мiстi Слов’янськ записала дві програми “Поговоримо по секрету… Про Дітей”, ведучою якої є Олеся. Організувала презентацію “Новомедіа” в Слов’янську (Донецька обл.)

Ольга Бідненко була ініціатором проведення конкурсу соціального відео “Любов – це…”. Вона проводила майстер-класи з редактури в школі “Новий журналіст”, була одним зі спікерів “Новомедіа-Карусель” та на Міжнародному Форумі “Новомедіа”.

Максим Бутченко, окрім успішної роботи редактором сайту ВСІ НОВИНИ, відкрив блог http://blogs.korrespondent.net/discussion/9-rezolyuciya-pase. Інновацією його в цьому стало обговорення з політологом Петром Олещуком найактуальніших подій в Україні та світі. Також Максим був спікером у конференції “Християнство онлайн” і виступав на Міжнародному Форумі “Новомедіа”.

Зоя Нікітюк – була головним редактором корпоративного видання компанії FitCurves для жінок “Чудеса за полчаса”. В 2011 році Асоціацією корпоративних медіа України журнал переміг у номінації “за бездоганний стиль, елегантність і максимальну відповідність контента інтересам цільової аудиторії”. Також Зоя допомогла відкрити школу “Нового журналіста” в “Новомедіа” та була спікером на різних майстер-класах.

Новомедійниця Cвiтлана Кучеренко у листопаді очолила PR-відділ Асоціації “Еммануїл”, ексклюзивного партнера CBN у країнах СНД. Наприкінці жовтня Світлана взяла участь у робочій конференції “Християнські ЗМІ” у Москві, де доповідала за темою “Тренди у телебаченні: контент, технології та бізнес”, а також ділилася досвідом “Еммануїлу” та “Новомедіа”. Про діяльність “Новомедіа” від Світлани також дізналися студенти магістратури Української теологічної семінарії Об’єднаної Церкви християн віри євангельської у Вінниці.

Наталія Венглінська – регулярно займається оновленням церковного сайту, робить інформаційні сюжети про діяльність церкви для телеканалу CNL.

Катерина і Олена Зібіни після Форуму “Новомедіа” стали проводити регулярні зустрічі в медіа-групi “Вектор” для молоді місцевої церкви у Севастополі. На зустрічі приходять близько 10 осiб. Новомедійниці провели заняття на тему моніторингу і блогінгу.

Літредакція, де працює Олена Мокренчук за рік відредагувала більше тисячі рiзноманiтних матеріалів, під редакцією пані Олени вийшли 4 книги в МАХШ (Міжнародна Асоціація християнських шкіл) та інших видавництвах, готуються ще 3. Важливою для неї стала участь в Новомедіа-Форумі, Лозаннськiй консультації, Форумі-20 і співавторство в однойменному збірнику, разом із заслуженими і маститими авторами. Кілька десятків відвідувань рiзноманітних медіа-зустрічей з метою висвітлення або участі як спікера було в 2011 році. Розпочали задумані проекти: поетичний конкурс, у AlfaPRESS з’явився свій сайт (плюс до двох церковних), активно йде робота над двома тематичними збірниками. У команді додалося працівників: програміст і два кореспондента.

Валентина Гаврилюк – в Алушті на неофіційному, але стрімко зростаючому міському сайті ініціювала ідею створити на базі нього своє незалежне телебачення. Ідею прийняли, зараз пропонують теми для репортажів. Допомогло вміння монтувати і членські посвідчення (преса) від “Новомедіа” – наприкінці 2011-го вийшов перший випуск “Алушта live TV”, про пандуси.

Валентина Крицька співпрацює з Першим каналом, шукаючи героїв (священиків, експертів) для програми “Світло” (http://1tv.com.ua/uk/video/program/svitlo/2011/09/14/3443. Зняла матеріал (http://www.youtube.com/watch?v=BzGOyyBhCgc), за яким Перший канал зробив передачу (http://1tv.com.ua/uk/video/program/vira_nadia_lubov/2011/09/13/3419). Відвідує Міжцерковні державні зустрічі (Церква – правда), а потім розміщує матеріали на світських ресурсах.

Олена Ліпейкіна – у 2011 році провела 17, 18, 19 та 20 потоки відеошколи ZOOM при телеканалі CNL. Навчалися там цього року 53 студенти. У квітні провела виїзні семінари відеошколи ZOOM у Ризі на базі церкви “Блага звістка”. У семінарах та тренінгах взяли участь 56 слухачів із Латвії, Литви та Естонії. У серпні розпочала новий телепроект “Рецепты женского счастья от Светланы Спиваковой” для телеканалів TBN та телеканалу “Родной”. Випустили 17 передач із циклу. (http://tbn-tv.ru/category/video/videoarxiv-programmy-recepty-zhenskogo-schastya/). У жовтні взяла участь у роботі Східноєвропейського лідерського форуму (http://www.east.euroleadership.org/?q=node/28) провела семінар на тему: “Соціальна реклама – від ідеї до розміщення в ефірі”. Підготувала сценарій, відзняла відеосюжети та виступила режисером прямого ефіруМолитви за дітей-сиріт 17:00-20:00 6 грудня.

15.11.2012.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования