Чим ближче до старту президентської кампанії, тим частіше лунають словосполучення “сильна рука”, “фронт”, “порядок”, “рішучість” та інші. Подібну риторику в усіх виборчих кампаніях використовує команда Януковича, щоб протиставити себе “безладу в країні” та “чинній аморфній владі”.

Тепер подібну риторику експлуатує і розвиває Арсеній Яценюк. Чого вартує назва його руху “Фронт змін” і військові кольори на біл-бордах по всій країні. Він пояснив цей візуал так: “Ми всі – на фронті”. І його мета – “врятувати країну”. Безсумнівна заявка на статус ефективного і агресивного лідера. Якщо хочете – польового командира-визволителя.

Туди ж хилить і Тігіпко, ще один потенційний кандидат у Президенти. Його “фейс” вже уміщений на численних сіті-лайтах по Україні. Гасло екс-голови НБУ і екс-керівника виборчого штабу Януковича: “Систему надо слоамть”. А в одному з останніх інтерв’ю він заявив: “Якщо братися, дуже швидко можна навести порядок. Жорстка людина за місяць наведе порядок. Президент повинен відчувати руку на пульсі, якщо треба – на горлі”.

Подібна пасіонарна риторика не є ані хорошою, ані поганою. Вона – просто ознака часу, ознака суспільного запиту. Це констатують соціологи, на яких посилаються політики у приватних розмовах і штабних засіданнях. От і пропонують відповіді на такий запит. Як відреагує електорат, стане відомо вже у січні. Можливо, зажадає жорстокого президентського правління. В умовах, що склалися, це нікого не здивує.

17.07.2009.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования