Щойно зайшов у свій готельний номер у вівторок ввечері, увімкнув CNN і натрапив на пряму трансляцію з зали каліфорнійського суду. На лаві підсудних сидів доктор Конрад Мюрей. Той самий, хто лікував, але так й не уберіг Майкла Джексона. Нагадаю, кілька тижнів тому присяжні вже визнали його винним у ненавмисному вбивстві поп-легенди. Бо безвідповідально прописав знеболювач, який і призвів до фатальних наслідків. Тепер слово мав сказати суддя.

В залі панувало неймовірне напруження. Мюрей похмуро слухав тих, хто виступав. Нарешті дійшла черга головуючого, який мав оголосити вирок і, головне, – мусив мотивувати його. І ось суддя Майкл Пастор розпочав… Це була доволі тривала промова, здається, хвилин на 15. Виступав без папірця, прекрасно орієнтуючись у контексті справи.

Відверто кажучи, промова судді виглядала занадто емоційною і моралізаторською. В решті решт він впаяв Мюрею найбільший термін ув’язнення, який передбачається цією статтею – 4 роки за гратами.

А тепер – про найцікавіше і найпоказовіше у цьому вироку. Це – мотивація судді, яка ним рухала під час ухвалення такого жорсткого рішення. Майкл Пастор кілька разів дуже чітко підкреслював, що його, так би мовити, найбільше розізлило у поведінці доктора. Це – байдужість до загиблого, зловживання довірою пацієнта, безвідповідальність, відсутність співчуття і постійні його брехливі заяви про те, що він не причетний до смерті співака. Фактично, суддя впаяв Мюрею 4 роки ув’язнення не за невірно прописаний пропофол, а за безсердечність і нахабство. І заявив про це прямим текстом всім присутнім у залі суду і всім, хто це дивився у прямому ефірі. І додав наостанок: “Такі люди складають загрозу суспільству”.

І тут в мене виникло запитання: скільки років ув’язнення слід давати не лише лікарям, а й нашим політикам і держслужбовцям перших категорій, які виконують свою роботу безсердечно, без співчуття до жертв своєї політико-економічної діяльності, які нахабно брешуть, що ні в чому не винні. Тим більше що в них людських жертв значно більше, ніж в Мюрея. А тому – суспільну небезпеку вони складають ще більшу, ніж Мюрей. Але ж наш суд – не каліфорнійський…

30.11.2011.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования