Жити, щоб обслуговувати свої кредити.

Забезпечувати собі прибуток, щоб його відразу віддавати кредиторам.

Саме цю і винятково цю долю пропонують Україні найвідоміші українські інвестиційні компанії. Навіть не пропонують, а нав’язують і агресивно моделюють.

Передусім я про Dragon Capital і Concorde Capital. А також про експерті економічні кола, які обслуговують інтереси згаданих інвестиційних контор (типу Центр економічної стратегії Фіали). Ну і звісно на цьому ж полі тусуються всілякі промоутери далеко не завжди українських державних інтересів, типу Київської школи економіки Милованова, пов’язаних з нею VoxUkraine та інших.
Наприклад, закоханий в Гончарука Concorde знахабнів до того, що після останньої зміни уряду фактично прямим текстом закликав міжнародних інвесторів не поспішати вкладати гроші в Україну.

А днями вся ця компанія та їхні друзі згенерували заяву занепокоєння через гіпотетичне оголошення Україною дефолту. Але в опублікованому тексті ми бачимо, передусім, не сум про важку українську долю. А істеричні погрози, мовляв, забудьте про дефолт і давайте швиденько віддавайте гроші з відсотками. Якщо немає грошей – ось ми вас ще перекредитуємо (через МВФ та фінансові інструменти ЄС та США). Головне, щоб країна працювала і нам платила.

Безсумнівно, що ідея дефолту як способу оздоровлення фінансового сектору – дуже дискусійна. Але поведінка агентів транснаціонального капіталу в Україні, і типова для них мова шантажу заслуговує гарного копняка з нашого українського боку.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования