Порошенко Петро Олексійович, міністр економіки, ось-ось збирається скласти присягу як новообраний народний депутат за мажоритарним округом N12. А ще, дуже схоже, що після складання депутатської присяги він планує розміститися не в депутатському партері, а в депутатській президії – у кріслі спікера.

У середу ввечері “Подробности” на “Інтері” з якогось дива дають повідомлення з прес-конференції, яка за своїм інформаційним навантаженням відверто викликає сумніви. Там виступає дехто Олександр Юркевич – навіть у вузьких колах мало відома особистість, так само і гул майже нічого про нього не знає. В новинах “Інтера” його протитрували як політичного експерта, що говорить власне ні про що.

І от починається пряма мова Юркевича, де він мляво переконує глядачів (а схоже – одночасно і себе), що спікером має стати мажоритарник. Мовляв, задля забезпечення балансу у новому парламенті. Довго чекати на прізвище не довелося. Нарешті “політичний експерт” оголошує це ім’я – Петро Порошенко. Кілька подібних повідомлень з’явилися відразу і в Інтернеті.

Всім очевидно, що подібні речі в ефірі найбільш рейтингових національних телевізійних новин ніколи просто так не з’являються. Це стандартний елемент чітко спланованої і простимульованої інформаційної кампанії. Задля м’якого тиску і підготовки громадського настрою. Думаю, далі слід чекати висловлювання і заяви чинних політиків і кількох новообраних депутатів – вони в один голос говоритимуть про Порошенка як спікера.

Звісна річ, чинний міністр економіки абсолютно нормально впорається з функцією голови парламенту. Просто цікаво суто з професійної точки зору – чи вдасться Петру Олексійовичу за допомогою таких технологій цього разу таки отримати жадану посаду. Наприклад, у 2005-му так і не вдалося. Щоправда, тоді йшлося про прем’єрство…

15.11.2012.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования