Зґвалтована та спалена живцем Оксана Макар сконала. Очевидно, в Україні слід скасовувати заборону на смертну кару. Завжди був у цьому переконаний, але тепер з’явився показовий привід про це сказати.

Злочин має призводити до покарання. Золоте правило закону, судочинства і справедливості в принципі – невідворотність покарання. Важкий злочин за логікою має передбачати важке покарання. Це нонсенс, коли за крадіжку мобільних телефонів можуть посадити аж на 4 роки, а за сплановане і умисно скоєне жорстоке вбивство – лише на 10 років. Це алогізм, це ляпас здоровому глузду і принципу справедливості.

Ставши членом Ради Європи Україна припинила виконання смертельних вироків, а з 2000-го взагалі викинула такий вид покарання з Кримінального кодексу. На вимогу знову ж таки Ради Європи. Але нині навіть у Європі замислюються над адекватністю своєї політики, коли, наприклад, норвезькому серійному вбивці Брейвіку можуть дати не більше 15 років.

Поза всяким сумнівом – сплановане і умисно виконане вбивство з особливою жорстокістю (як з Оксаною Макар), а тим більше – серійні вбивства слід карати смертною карою.

Проте одночасно у спеціальному законодавстві слід зафіксувати кілька обов’язкових супровідних норм:

1. Вирок про застосування вищої міри покарання має обов’язково підтверджувати відповідна колегія Верховного Суду.

2. Часовий інтервал між вироком Верховного Суду і виконанням покарання має складати не менше 10 років. Це для повного унеможливлення помилок у розслідуванні справи. Тут варто пригадати, як за перше вбивство, скоєне Чикатилом, був поспішно і помилково страчений Олександр Кравченко.

3. Засуджений до страти злочинець має отримати право вільного спілкування з обраним ним священнослужителем протягом останнього року.

Вища міра покарання застосовується у близько 80 країнах світу, і не лише в Африці та Середньому і Близькому Сході, а й у Японії та Сполучених Штатах. За умови справедливого судочинства вона оздоровлює суспільство. Наголошую: за умови справедливого судочинства, якому довіряє суспільство. Її можна застосовуватися вкрай рідко в особливих випадках. Проте дамоклів меч смертної кари має тяжіти над кожним, хто починає виношувати у своїй голові скоєння страшного злочину – вбивство людей.

29.03.2012.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования