Сьогодні розпочинається процес офіційного висування кандидатур на посаду нового глави-розпорядника Міжнародного валютного фонду. Вже близько 70 років ця установа фактично є надією для країн-майже-банкрутів, бо видає кредити для порятунку національних економік. І стільки ж років МВФ є зашморгом на шиї тих же країн, бо вимагає від них повернення коштів з відсотками + диктує країнам-боржникам правила життя. От Україні, наприклад, саме МВФ вже багато років нав’язує постійне збільшення пенсійного віку і таке саме постійне подорожчання комунальних послуг для населення.

Так от, після того, як француз Домінік Стросс-Кан позбувся посади глави МВФ через необережне поводження з покоївкою нью-йоркського готелю, світовий фінансовий істеблішмент підшукує йому більш обачливого, але не менш фахового наступника.

У цьому контексті ризикну нагадати, що Україна є членом Міжнародного валютного фонду. Точніше кажучи, є повноправним пайщиком цього світового общака. Ми регулярно сплачуємо туди грошові внески і, відповідно, маємо якийсь там символічний голос під час ухвалення рішень. Так само Україна на рівних може пропонувати свою кандидатуру до керівних органів, у тому числі – на посаду глави МВФ. Просто так вже повелося, що фонд завжди очолювали західні європейці – шведи, іспанець, нідерландець, німець і найчастіше французи. Але це суто неформальна традиція, яка ні в яких статутах і документах не прописана. Отже шлях до висування кандидатур відкритий кожній країні-члену МВФ. І Україні зокрема.

З 2008-го року, коли розпочалася глобальна світова і локальна українська фінансова криза, офіційний Київ постійно оббиває пороги штаб-квартири МВФ з простягнутою рукою. Ну, і час від часу ми отримуємо кредитні кошти – на “радість” майбутніх поколінь, які змушені будуть ці борги повертати. Так от – чому ж не висунути когось з наших на головне крісло МВФ?! Бодай заради зародження міфу про те, що Україна на щось там у світі впливає. Ну, і між іншим, допомагав би Україні отримувати кредити, не вимагаючи збільшувати пенсійний вік і комунальні платежі.

Пропонуйте кандидатури:)

23.11.2011.

«И будут расти между травою, как ивы при потоках вод» (Исаия 44:4).
© Руслан Кухарчук – персональная страница. Правила использования