Главная СтатьиКандидати на пост Президента України: що слід знати християнам

Кандидати на пост Президента України: що слід знати християнам

15.01.2013

Десь місяць тому я зробив для газети “КАМЕНЬ Краеугольный” огляд офіційних програм кандидатів на предмет наявності в них тем, які так чи інакше цікавлять християнську громадськість. Для дослідження текстів передвиборчих програм використовував наступніключові слова та їх відмінки: релігія, віра, Бог, християнство, церква, духовність, мораль, конфесія.

З 18 кандидатів я обрав для аналізу лише тих, чий рейтинг станом на жовтень поточного року перевищував 1%. Таких мали 8 осіб. Це відомості за даними дослідження соціологічної служби Центра Разумкова з 19 по 26 жовтня 2009 року.

Під час огляду передвиборчих програм кандидатів я умисно утримуюсь від зайвих коментарів, щоб ні в кого не склалося враження агітації за когось. Обмежуся лише цитатами з офіційних документів. Отже, почну аналіз за принципом – найрейтинговіший кандидат вгорі. Поруч з прізвищем вказаний рейтинг кандидата станом на жовтень.

ЯНУКОВИЧ Віктор Федорович (28,9%) 

Висунутий Партією регіонів

Назва програми: “Україна для людей”

В усій програмі Януковича – жодної згадки понять, які ми визначили як актуальні і цікаві для християнської аудиторії. Це видається неочікуваним з огляду на те, що Віктор Федорович позиціонує себе як практикуючий православний християнин. Також напередодні виборів як 2004 року, так і цього року у жовтні він відвідав гору Афон – це монастирський край, підпорядкований Константинопольському патріархату.

ТИМОШЕНКО Юлія Володимирівна (20,3%) 

Висунута політичною партією “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”

Назва програми: “Україна переможе. Україна – це ти!”

“Я завжди вірила і вірю, що Україна має унікальну, благословенну Богом місію. Вона полягає у створенні для себе та світу принципово нової, справедливої системи організації життя. В цій системі кожна людина відчуватиме захищеність, духовну і матеріальну гармонію”.

“Передумовою виконання місії є насамперед піднесення духовності нації. Йдеться про виховання твердої віри в Бога, духовну освіту дітей та молоді, надання рівного статусу духовній та світській освіті, відродження української мови та розвиток культури, відновлення національних світоглядних традицій і нашої правдивої національної історії”.

ЯЦЕНЮК Арсеній Петрович (8,2 %) 

Самовисування

Назва програми: “Новий курс”

“Усім нам, європейцям західним та східним, життєво необхідний спільний простір рівноправних стосунків між країнами, загальноєвропейських гуманістичних цінностей, сформованих християнством і європейською філософією”.

“Конституційний обов’язок Президента України полягає в тому, щоб забезпечити рівність усіх громадян перед законом, свободу слова, свободу віросповідання, невтручання держави у справи церкви. На посаді Президента України я гарантую відсутність дискримінації громадян за національною та конфесійною ознакою. Будь-яким спробам такої дискримінації буде жорстко даватися відсіч на підставі закону”.

ЮЩЕНКО Віктор Андрійович (4,9%) 

Самовисування

Назва програми: “Вільна, справедлива та сильна Україна”

“Ми віддаємо належне ролі християнства у становленні української нації і держави. Поважаючи право усіх на свободу віросповідання, прагнемо єдності українського православ’я”.

СИМОНЕНКО Петро Миколайович (4,5%) 

Висунутий “Блоком лівих та лівоцентристських сил”

Назва програми: “Так жити не можна! Так більше не буде!”

Симоненко у програмі констатує: “Молодь розбещується пропагандою насильства й бездуховності”.

“Буде заборонено пропаганду насильства й аморальності”.

“Буде захищено канонічне православ’я й забезпечено вільний розвиток усіх традиційних конфесій. Тоталітарні секти буде заборонено”.

ТІГІПКО Сергій Леонідович (3,9%) 

Самовисування

Назва програми: “Україна: проект розвитку”

“Я виступаю за активний розвиток інститутів громадянського суспільства. Суспільства, яке неможливе без свободи слова, свободи віросповідання, права на зібрання та об’єднання, поваги до думки інших. Я зроблю все для встановлення суспільного контролю за діями влади через розвинені суспільні інститути та незалежні ЗМІ”.

ЛИТВИН Володимир Михайлович (3,3%) 

Висунутий Народною Партією

Назва програми: відсутня

Серед пріоритетів – таке: “У політичній та культурній сферах – відродження і утвердження духовності та моралі на основі християнських цінностей”.

“Я гарантую побудову суспільства на високих моральних цінностях, власній історичній традиції, абсолютно позитивних відносинах між людьми, між людиною і природою; суспільства та країни, де панують соціальна гармонія та справедливість, турбота про кожну людину, гуманне правління, служіння народу”.

ТЯГНИБОК Олег Ярославович (1,9%) 

Висунутий Всеукраїнським об’єднанням “Свобода”

Назва програми: відсутня

Гасло, зазначене в епіграфі передвиборчої програм: “Ми – Українці. Ми – у своїй, Богом даній країні. Даруй нам, Боже, звитягу, щоб стати творцями Великої Держави”.

———————-

Слід зазначити, що такий підхід не достатній для всебічного аналізу тактики і стратегії того чи іншого кандидата у майбутньому. Передвиборча програма у багатьох випадках це лише формальний документ, необхідний для подачі до Центрвиборчкому під час реєстрації. Отже слід більше прислухатися та придивлятися до слів й дій політиків протягом багатьох років, щоб повноцінно і комплексно оцінити їхню позицію. Лише у такому випадку вибір можна назвати мудрим, а головне – усвідомленим. Проте навіть такий аналіз передвиборчих програм дозволяє зробити певні висновки для християн взагалі і віруючих євангельських церков зокрема.

Наостанок згадаємо заклик, який зробив апостол Павло у посланні до Тимофія: “Отже, насамперед прошу творити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів, і за всіх, що є при владі, щоб нам жити тихим і мирним життям – в усякій побожності й чистоті. Бо це добре і миле перед нашим Спасителем, Богом” (1 Тим. 2:1-3). Тому передусім – молитва за владу і за Божу волю у виборах, а після цього – активна усвідомлена громадянська позиція під час голосування. Все це допоможе християнам бути правильними в очах Божих.

30.12.2009.

17.12.2016

Медиаперсонализация

Когда аудитория принимает решение что смотреть, слушать или читать, то пользуется преимущественно двумя ключевыми критериями. Первый – злободневная тема. Второй – интересная персона автора материала или ведущего. Если говорить о теме и содержании, то там действуют общие правила: актуальность, злободневность, социальная значимость и прочие подобные объективные критерии. Но когда мы переходим к уровню персоны автора […]

25.11.2016

Лживый ЕС

Вот и случилось: 24 ноября 2016 года миновало, но визовый режим для украинцев Евросоюз не отменил. Все это время обманывали все. Президент Порошенко систематически врал о конкретных датах безвиза, начиная с 1 января 2015-го. Но он хоть из благих побуждений это делал. Наверное, наслушался разных лайф-коучей, и таким образом пытался вербально визуализировать. Главным же лжецом […]

25.03.2016

Сандей Сунканми Аделаджа

У меня несколько обострен пиетет к людям, находящимся в статусе и должности. Кому честь – честь. Это касается всех сфер. Но особенно – сферы церковной жизни. Священнослужители любых христианских конфессий – это последние люди, на кого я подниму свое перо и клавиатуру. Но, позвольте, продолжу… Сандей Аделаджа, будучи человечком с большим предназначением, стал человеком-большой-проблемой для […]

Блог

День матери

Быть студенткой/выпускницей Могилянки, пить миндальное молоко, переживать о закрытии озоновой дыры, ходить на “Марш жінок”, сделать пару абортов, завести себе собачку, завести себе вторую собачку. Быть замужем, рожать с мужем детей, любить красоту и дарить её, пить йогурты и кефиры из коровьего молока, купить дочке собачку, создавать уют, молиться за семью. Иногда мир черно-белый. С […]

Статьи

Медиаперсонализация

Когда аудитория принимает решение что смотреть, слушать или читать, то пользуется преимущественно двумя ключевыми критериями. Первый – злободневная тема. Второй – интересная персона автора материала или ведущего. Если говорить о теме и содержании, то там действуют общие правила: актуальность, злободневность, социальная значимость и прочие подобные объективные критерии. Но когда мы переходим к уровню персоны автора […]

Поездки

Национальный музей «Мемориал памяти жертв голодоморов в Украине»

Четвертая суббота ноября – в этот день в Украине День памяти жертв голодоморов. Во-первых, речь идет о голодоморе 1932-33 годов. И если о его статусе геноцида украинского народа еще спорят, то о самом этом историческом факте уже никто не спорит. Именно Виктор Ющенко, будучи президентом, стимулировал строительство Мемориала памяти жертв Голодомора и судебное решение о […]

сюжеты