Главная СтатьиГривню добивають банкіри і експортери

Гривню добивають банкіри і експортери

16.01.2013

Фактори, які визначають процеси у фінансовій сфері, здебільшого геть не матеріальні і не виробничі. Ці фактори – абстрактні. Наприклад, політична нестабільність, очікування населення, інформаційні повідомлення, необдумані слова якогось банкіра (або ж навмисно “необдумані”).

І хто-хто, а от банкіри і експортери чудово про це знають і цим користуються. Саме вони створюють регулярні проблеми навколо курсу гривні. Саме банки і експортери відверто псують настрій більшості українців, які мають доходи у гривнях.

Банкіри

Зо тижні два тому я зайшов до великого банківського відділення на Хрещатику обміняти кілька сотень доларів. Після мене до каси підійшов чолов’яга з проханням продати йому мою ж валюту. Касир відмовилася. Ошелешений я повертаюся і запитую панянку: “А чому це?” У відповідь: “Банк накопичує долари для своїх виплат”. І так у кількох банках. Що це, як не реальне штучне створення паніки?!

Банкіри ходять на свої сходки до Нацбанку. Після чаю і кави в Арбузова, звісно, ще ведуть сепаратні переговори у своїх колах голів комерційних банків. І постійно про щось там домовляються, і більшість домовленостей нам ніколи відомою не буде. Банкіри – це специфічна тусівка в усьому світі, яка для публіки виглядає респектабельно, але по факту є любителями сумнівних фінансових ігрищ різного масштабу. І після чергового їхнього чаювання у вузькому колі, ми вранці ніде не можемо купити валюту.

Звісно, Арбузов показово просить фінустанови не створювати паніку, мовляв, НБУ курс гривні не змінює. Але всі комерційні банкіри розуміють, що їм дають зелене світло на стимулювання панічних настроїв. Мотив банків зрозумілий, фінансові ігрища – це їхній хліб і хобі. Але от чому НБУ так мляво поводиться? Насправді, Арбузов справляє враження людини з достатньо міцною волею. Як треба, то зміг змусити всю країну міняти валюту за паспортами. А змусити банки не ховати валюту у шухляду слабо?

Валютне регулювання і нагляд за діяльністю банків – одні з головних завдань НБУ. Принаймні, так написано у законі. Ну то, може, варто якось виконувати свої статутні завдання?!

Експортери

Експортери – це ще одна каста недоторканих. Звісна річ, що експорт – свята річ для розвитку національної економіки і промисловості. Але під час чергових ігрищ з курсом національної валюти на його зниження чомусь регулярно закрадаються сумніви щодо об’єктивності процесу. Тим більше, що в Україні всі найбільші експортери – близькі друзі влади і спонсори провладних політичних кіл.

Експортери мають стабільні валютні контракти, які укладаються заздалегідь, і часто – не на один рік. Отже вони мають фіксовані обсяги валютних надходжень. Проте намагання підвищувати рентабельність і збільшувати прибуток регулярно штовхає їх на пошуки нових пригод.

Піднімати доларову вартість своєї продукції на зовнішніх ринках – безперспективних шлях, дурних покупців немає. Тоді в експортерів залишається ще один варіант – наганяти рентабельність за рахунок підвищення курсу долару (автоматично зниження вартості гривні) на внутрішньому ринку. Бо ж зарплату та чимало інших платежів вони роблять саме у національній валюті.

І якщо з банками повинен розібратися НБУ і Арбузов. То привести до тями експортерів – святий обов’язок КМУ і Азарова. (Сорі за наївність!) Було б непогано законодавчо змусити всіх найбільших експортерів (передусім металургів) прив’язувати зарплати на своїх підприємствах до курсу долару. Тоді в них поменшає бажання через свої важелі впливу на Уряд і Нацбанк стимулювати девальвацію гривні.

14.11.2012.

17.12.2016

Медиаперсонализация

Когда аудитория принимает решение что смотреть, слушать или читать, то пользуется преимущественно двумя ключевыми критериями. Первый – злободневная тема. Второй – интересная персона автора материала или ведущего. Если говорить о теме и содержании, то там действуют общие правила: актуальность, злободневность, социальная значимость и прочие подобные объективные критерии. Но когда мы переходим к уровню персоны автора […]

25.11.2016

Лживый ЕС

Вот и случилось: 24 ноября 2016 года миновало, но визовый режим для украинцев Евросоюз не отменил. Все это время обманывали все. Президент Порошенко систематически врал о конкретных датах безвиза, начиная с 1 января 2015-го. Но он хоть из благих побуждений это делал. Наверное, наслушался разных лайф-коучей, и таким образом пытался вербально визуализировать. Главным же лжецом […]

25.03.2016

Сандей Сунканми Аделаджа

У меня несколько обострен пиетет к людям, находящимся в статусе и должности. Кому честь – честь. Это касается всех сфер. Но особенно – сферы церковной жизни. Священнослужители любых христианских конфессий – это последние люди, на кого я подниму свое перо и клавиатуру. Но, позвольте, продолжу… Сандей Аделаджа, будучи человечком с большим предназначением, стал человеком-большой-проблемой для […]

Блог

День матери

Быть студенткой/выпускницей Могилянки, пить миндальное молоко, переживать о закрытии озоновой дыры, ходить на “Марш жінок”, сделать пару абортов, завести себе собачку, завести себе вторую собачку. Быть замужем, рожать с мужем детей, любить красоту и дарить её, пить йогурты и кефиры из коровьего молока, купить дочке собачку, создавать уют, молиться за семью. Иногда мир черно-белый. С […]

Статьи

Медиаперсонализация

Когда аудитория принимает решение что смотреть, слушать или читать, то пользуется преимущественно двумя ключевыми критериями. Первый – злободневная тема. Второй – интересная персона автора материала или ведущего. Если говорить о теме и содержании, то там действуют общие правила: актуальность, злободневность, социальная значимость и прочие подобные объективные критерии. Но когда мы переходим к уровню персоны автора […]

Поездки

Национальный музей «Мемориал памяти жертв голодоморов в Украине»

Четвертая суббота ноября – в этот день в Украине День памяти жертв голодоморов. Во-первых, речь идет о голодоморе 1932-33 годов. И если о его статусе геноцида украинского народа еще спорят, то о самом этом историческом факте уже никто не спорит. Именно Виктор Ющенко, будучи президентом, стимулировал строительство Мемориала памяти жертв Голодомора и судебное решение о […]

сюжеты